ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΥ 4

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΥ 4

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ο ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ ΗΔΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Αν ο κοινοτισμός ήταν απλά μια θεωρητική σύλληψη της ιδέας του κοινού πολιτεύματος ή μια ανεδαφική ουτοπία, δε θα υπήρχε αυτή η ιστοσελίδα. Ο κοινοτισμός, όπως διακήρυττε και ο Καραβίδας, είναι πάνω από όλα βίωμα, πνευματική στάση, στάση πολιτισμού που μεταμορφώνει μια κοινωνία. Ο κοινοτισμός εκκινεί σαν πανανθρώπινη φιλοσοφία και συνολική στάση ζωής. Δεν αποτελεί μια επινόηση κάποιων που είχαν απλά έμπνευση και την έπλασαν για να την έχουν ως σημαία εντυπωσιασμού πέρα και πάνω από την εμπειρία. Ούτε αποτελεί κοινωνικό πείραμα. Ο κοινοτισμός είναι πρώτιστα εμπειρία και αποτελεί τη μόνη πολιτική σύλληψη που εμπλέκει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας και τις διαπλέκει με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.

Εμείς οι κοινοτιστές κάνουμε λόγο για μια δημοκρατική συλλογικότητα με διαστάσεις οικουμενικότητας. Μια οικουμενική συλλογικότητα που προάγει τον οικολογικό και πνευματικό


ανθρωπισμό.

Πολλοί δικαιολογημένα αναρωτιούνται πώς μπορεί να υιοθετηθεί μια τέτοιου μεγέθους πολιτειακή αλλαγή στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα. Η ενδεδειγμένη εκκίνηση αποτελεί το ήμισυ του παντός στην περίπτωσή μας. Αν προκαλέσουμε τη σπίθα, να είμαστε σίγουροι ότι θα ανάψουμε και τη φλόγα στις καρδιές των Ελλήνων! Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αυτό περιμένει, τη φλόγα που θα κατακάψει το παλιό, θα αποκαθάρει το στρεβλό πρώτα στον τρόπο που συνελάμβαναν την ένταξή τους μέσα στην κοινωνία, τον τρόπο που προσλάμβαναν την πολιτική και τη συμμετοχή στα κοινά.

Έρχονται πολλές φορές στιγμές κατά τις οποίες νιώθουμε πολύ μικροί (και εγώ πολλές φορές), απειροελάχιστα αδύνατοι για να αναλάβουμε ένα τέτοιο πολιτικό φορτίο, προκειμένου να αλλάξουμε την πολιτική νοοτροπία 200 χρόνων στις νοερές πλάτες των σύγχρονων Ελλήνων. Κάτι αληθινό πάντοτε εκκινεί από τα μικρά και ταυτόχρονα ποιοτικά πράγματα, από τις λεπτομέρειες. Εκεί κρύβεται η ουσία για τα μεγάλα.

Θα αντιτείνει κάποιος: "Σωστά θέτετε το ζήτημα. Όλα αυτά έγιναν κάποτε και ο κοινοτισμός, η πολιτική επινόηση των αρχαίων Ελλήνων, έγινε πραγματικότητα στα κλασσικά χρόνια. Τώρα κάτι τέτοιο φαντάζει ακατόρθωτο". Στις  ΗΠΑ  ήδη  σε  24 πολιτείες  διεξάγονται  δημοψηφίσματα. Στις  βορειοευρωπαϊκές  χώρες  σε  πλείστες  πόλεις  διενεργούνται  δημοψηφίσματα  και  γίνονται  κοινοτικές  συνελεύσεις. Στην Ελβετία  ο  κοινοτισμός  και  η άμεση  δημοκρατία  λαμβάνουν χώρα  εδώ  και  700  χρόνια. Ο κοινοτισμός είναι πραγματικότητα και  με κοινοτικές  πρωτότυπες  επιχειρήσεις στη σημερινή εποχή στην Ισπανία, στην περιοχή των Βάσκων. Ας μελετήσουμε το κοινοτικό θαύμα των Βάσκων. Ο χρόνος που ανοίγεται μπροστά μας είναι μια περίοδος μετάβασης. Μια περίοδος μετάβασης κατά τη διάρκεια της οποίας πεθαίνει το παλιό. Ο κοινοτισμός είναι το μέλλον.ΤΟ ΜΟΝΤΡΑΓΚΟΝ ΩΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια