ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΥ 4

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΥ 4

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΚΛΟΣ - ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ Ο ΕΡΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΦωτογραφίες: Θεός Ερμής , Μουσείο Πίο-Κλεμεντίνο, Βατικανό


Απόσπασμα από το Εις τον Πλάτωνος πρώτον Αλκιβιάδη Β΄(194, 24 -195, 20):

"...Διότι το μάτι της ψυχής, που από τις πολλές ενασχολήσεις έχει χάσει το φως του κι έχει σκεπαστεί, ξαναβρίσκει τη φλόγα του χάρη σε τούτα (παρακάτω) και επιστρέφει προς τον εαυτό του και τη γνώση του εαυτού του. Με αυτά λοιπόν τρέφεται ο εντός μας λόγος και μέσω αυτών ανάγεται σε νου, όπως δίδαξε ο Σωκράτης στα έργα εκείνα. Όλα τούτα μάλιστα τα παιδευτικά αντικείμενα κατάγονται από τον Ερμή. Πράγματι ο Θεός αυτός είναι επόπτης των γυμναστικών αγώνων (εξ ου και τοποθετούν τα αγάλματά του στις παλαίστρες), της μουσικής (εξ ου και στον ουρανό τον τιμούν ως άστρο της Λύρας), των μαθηματικών ( σ΄αυτόν αποδίδουν την εύρεση της γεωμετρίας, των υπολογισμών και όλων των συναφών) και της διαλεκτικής (διότι αυτός ο Θεός ανακάλυψε τον λόγο εν γένει: αυτός είναι που μηχανεύτηκε τον λόγο, όπως μάθαμε στον διάλογο Κρατύλο). Δικαιολογημένα λοιπόν προϊσταται της όλης παιδείας και ηγείται, επικεφαλής της πορείας μας προς το νοητό, ανυψώνοντας την ψυχή από τον θνητό τόπο, χαράζοντας τον δρόμο στις διαφορετικές αγέλες των ψυχών, σκορπίζοντας τον ύπνο και τη λήθη τους και χορηγώντας τους την ανάμνηση, ολοκλήρωση της οποίας είναι η καθαρή και αγνή νόηση της θεότητας..."


Διότι, όπως μας λέει πάλι ο Πρόκλος νωρίτερα στο 194, με την γυμναστική μεταμορφώνεται η μαλθακότητα που προκαλούν οι επιθυμίες σε ρωμαλεότητα αποκαθιστώντας την ψυχοσωματική ευτονία. Με τη μουσική χαλαρώνεται η ένταση και η αγριότητα του θυμικού καθιστώντας το αρμονικό και συμμετρικό, αφού το θυμοειδές είναι ο συντονισμός της ψυχής.Με τα μαθηματικά και τη διαλεκτική κινείται και προάγεται η λογική μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια