ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΥ 4

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΥ 4

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΗ Μυθολογία είναι διακριτός επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τη μελέτη των μύθων, δηλαδή των ιστοριών που ένας ιδιαίτερος πολιτισμός θεωρεί αληθινές και χαρακτηρίζουν ένα ιδιαίτερο θρησκευτικό ή πίστη.


Πίνακας εθνικών μυθολογιών στον οποίο αποτυπώνονται αντιστοιχίες θεοτήτων:

ΠεδίοΕλληνικήΡωμαϊκήΕτρου-
σκική
Αιγυπτι-
ακή
Γερμα
νική
 /
Σκανδιν
αβική
Κελτική
Κάτω ΚόσμοςἉδης
Ντις Πάτερ
(Dis Pater)

Πλούτο 
(Pluto)
(Orcus)
ΆιταΌσιριςΧελΝτις Πάτερ 
(συν ρωμαϊκός)
ΆδωνιςΆντονις
(Adonis)
Ατούνις
ΣοφίαἈθηνᾶΜινέρβα
(Minerva)
ΜένρβαΝεΐθ
Βορ
ΘάλασσαἈμφιτρίτηΣαλάκια
(Salacia)
Ραν
ΑνάγκηἈνάγκηΝεσεσ-
σιτάς
(Neces-

sitas)
ΆνεμοιΑἴολοςΒέντι 
(Venti)
ΝγιορντΜπόρουμ
Φως
Μουσική
Ἀπόλλων
Φοῖβος
Απόλλο
(Apollo)

Φόεμπους (Phoebus)
ΑπλούΏρος
Μπαλντρ
Μπελέ-
νους
Μπόρβο
Γκράνος
ΠόλεμοςἌρηςΜαρς 
(Mars)
ΛάρανΤυρ
Κάμουλος
Σμέρτριος
Νέιτο
Φύση
Κυνήγι
ἌρτεμιςΝτιάνα
(Diana)
ΑρτούμιΜπαστΟυλλρ
Σκάντι
Βιντόνους
ΥγείαἈσκληπιόςΑισκου-
λάπιους (Aescu-
lapius)
Βεγιόβις 
(Vejovis)
ΒέτιςΕΐρΜπελένους
Γκράνος
ΜοίραἌτροποςΜόρτα
(Morta)
Λέινθ
Ομορφιά
Αγάπη
ἈφροδίτηΒένους
(Venus)
ΤουράνΆθωρΦρέγια
ΒορέαςΑκουίλο
(Aquilo)
Άντας
ΓηΓαῖαΤέρρα
(Terra)

Τέλλους 
(Tellus)
ΚελΓκεμπΕρεκούρα
Γεωργία
Γονι-
μότητα
ΔημήτηρΚέρες
(Ceres)
ΚελςΊσις
Φρέιρ
Νταμάρα
Ροσμέρτα
Σιρόνα
Εορτή
Κρασί
ΔιόνυσοςΛίμπερ
(Liber)

Μπάκους 
(Bacchus)
Φου-
φλούνς
ΌσιριςΣούκελλος
ΕιρήνηΕἰρήνηΠαξ (Pax)Μπαλντρ
ἙκάτηΤρίβια
(Trivia)
ΤρόμοςἘνυώΜπελλόνα
(Bellona)
ΕὖροςΒουλτούρ-
νους (Vultu-
rnus)
ΤύψειςἘρινύεςΝτίραε 
(Dirae)
Φούριαε 
(Furiae)
ΔιχασμόςἜριςΝτισκόρντια
(Discordia)
Λόκι
Αγγε-
λιοφόρος
ἙρμῆςΜερκού-
ριους
(Mercu-

rius)
ΤουρμςΆνουβιςΘωρΤουτάτις
ΈρωταςἜρωςΚιούπιντο (Cupido)
Αμόρ 
(Amor)
ΑστρίλντΆνγκους
ἝσπεροςΒέσπερ
(Vesper)
Οικο-
γένεια
ἝστίαΒέστα
(Vesta)
Βησά
Ἐωσφόρος / ΦωσφόροςΛούσιφερ
(Lucifer)
Κυρίαρ-
χος θεός
Κεραυ-
νοί
ΖεύςΓιούπιτερ
(Jupiter)

Ιόβις (Iovis)
ΤίνιαΆμουν
Όντιν
Αμπισά-
γρος
Ρόμπους
Ταράνις
ΖέφυροςΦαβόνιους
(Favonius)
ΝεότηταἭβηΓιουβέντας
(Iuventas)
ΉλιοςἭλιοςΣολ (Sol)ΟύσιλΡαΣολ
ΓάμοςἭραΓιούνο 
(Iuno)
ΟύνιΜουτ
Φρίγκ
ἩρακλήςΈρκουλες
(Hercules)
ΧερκλΧόνσουΣεγκόμο
Τεχνουρ-
γία
ἭφαιστοςΒουλκάνους
(Vulcanus)
ΣέθλανςΠταΓκοΐβνιου
ΑυγήἨώςΑουρόρα
(Aurora)

Ματούτα 
(Matuta)
ΚάουθαΝτέλινγκ
ΘάνατοςΘάνατοςΜορς 
(Mors)
Λέινθ,
Χαρούν
ΆνουβιςΧελΑνκού
Δικαι-
οσύνη
ΘέμιςΓιουστίτια
(Iustitia)
Μά'ατΦορσέτι
ἸανόςΙάνους 
(Ianus)
Άνι
ΜοίραΚλωθώΝόνα 
(Nona)
ΚυβέληΜάγκνα 
Μάτερ
(Magna 
Mater, 
μεγάλη 
μητέρα)
ΜουτΝτάνου
ΚρόνοςΣατούρνους
(Saturnus)
ΣάτρεΓκεμπ
ΜοίραΛάχεσιςΝτέκιμα
(Decima)
ΛητώΛατόνα
(Latona)
ΜοίραΜοῖραιΠάρκαε
(Parcae)

Φάταε 
(Fatae)
Έμπνευ-
ση
ΜοῦσαιΚαμέναε
(Camenae)
ΚβάσιρΌγκμα
ΝίκηΝίκηΒικτόρια
(Victoria)
ΝότοςΝότοςΆουστερ (Auster)
ΝύχταΝύξΝοξ (Nox)Νοττ
ὈδυσσεύςΟυλίξες 
(Ulixes)
Ουλύσσες 
(Ulysses)
Ουθούζε
ΟυρανόςΟυρανόςΚαέλους
(Caelus)
Νουτ
ΠᾶνΦάουνους
(Faunus)
Μιν
ΠαλαίμωνΠορτούνες
(Portunes)

Πορτούνους 
(Portunus)
ΠερσεφόνηΠροσερπίνα
(Proserpina)
Περσι-
πνέι
ΘάλασσαΠοσειδῶνΝεπτούνους
(Neptunus)
ΝεθούνςΕγκίρ
ΠρίαποςΜουτίνους (Mutinus)
Μουτούνους (Mutunus)
Μιν
ῬέαΜάγκνα 
Μάτερ 
(Magna
 Mater)
Οψ (Ops)
Ίσις
ΣάτυροιΦάουνι 
(Fauni)
ΣειληνόςΣιλβάνους (Silvanus)Σελβάνς
ΣελήνηΛούνα 
(Luna)
ΛούσναΊσιςΜάνι
ΣεμέληΣτίμουλα
(Stimula)
Σέμλα
ΤύχηΦορτούνα
(Fortuna)
Νόρτια
ὙγίειαΣαλούς
(Salus)
ΦήμηΦάμα
(Fama)
ὝπνοςΣόμνους (Somnus)
ΧάριτεςΓκράτιαε
(Gratiae)
ΧάρωνΚάρον
(Charon)
ΧαρούνΆνουβις
ΧλωρίςΦλόρα
(Flora)

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣΟι μύθοι είναι γενικά ιστορίες βασισμένες στην παράδοση και το θρύλο, προορισμένες αρχικά να ερμηνεύσουν το πώς ξεκίνησε η δημιουργία σε κοσμικό και τοπικό επίπεδο με μύθους της δημιουργίας ή ιδρυτικούς μύθους. Για παράδειγμα, υπάρχουν μύθοι δημιουργίας σε όλες τις μυθολογίες του πλανήτη που ασχολούνται με κοσμολογικά προβλήματα (η δημιουργία του σύμπαντος, των άστρων κ.λπ.) Υπάρχουν, επίσης, ιδρυτικοί μύθοι, που ερμηνεύουν αιτιολογικά την έναρξη λειτουργίας μιας πόλης. Η Αθήνα, η Ρώμη, το Bυζάντιο (η Κωνσταντινούπολη) και πάμπολλες άλλες, είναι πόλεις που διαθέτουν τον ιδρυτικό τους μύθο. Οι μύθοι ερμηνεύουν, επίσης, φυσικά φαινόμενα, ανεξήγητα πολιτισμικά κενά και ό,τι άλλο δεν μπορεί να ερμηνευθεί ορθολογικά. Ωστόσο, δε δημιουργήθηκαν όλοι οι μύθοι για ερμηνευτικούς σκοπούς. Στους περισσότερους εμπλέκεται μια υπερφυσική δύναμη ήθεότητα, αλλά αυτό δεν αποκλείει από την επικράτεια της μυθολογίας θρύλους και απλές αφηγήσεις που πέρασαν μέσω της προφορικής παράδοσης από γενεά σε γενεά. ΟιΑδελφοί Γκριμ, για παράδειγμα, έδειξαν με πειστικό τρόπο ότι υπάρχει μυθολογικό περιεχόμενο ακόμα και στα ταπεινότερα παραμύθια.

Το παραμύθι αφ΄ εαυτού δεν είναι μύθος με την αυστηρή του έννοια, αλλά διαθέτει μυθολογικό περιεχόμενο. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα με μυθολογικό περιεχόμενο που δεν ανήκουν στην επικράτεια της μυθολογίας, αν και συχνά συγχέονται με το μύθο:


Ποια είναι η γενεσιουργός αιτία του μύθου; Ο Ρόμπερτ Γκρέιβς (Robert Graves) αναφερόμενος στον ελληνικό μύθο έδωσε έναν ορισμό αρκετά περιεκτικό: "Ο αληθινός μύθος μπορεί να οριστεί ως αποτέλεσμα της τελετουργικής μίμησης που τελείτο σε δημόσιους εορτασμούς, και σε πολλές περιπτώσεις καταγράφτηκε με εικονιστικό τρόπο". Το πιθανότερο είναι ότι ο Γκρέιβς επηρεάστηκε -όπως και τόσοι άλλοι- από τον Τζέιμς Φρέιζερ και το έργο του ο Χρυσός Κλώνος, έτσι ώστε να θεωρεί πως ο μύθος γεννιέται από πολλές πολιτισμικές ανάγκες. Για να απαντήσουμε σε ένα τέτοιο ερώτημα χρειάζεται καταρχήν να αναρωτηθούμε ποιες είναι οι ανάγκες που ικανοποιούν οι μύθοι. Οι μύθοι "ενεργοποιούν" τις πολιτισμικές δομές ή την ταυτότητα μιας φυλής, μιας πόλης, ενός έθνους, συνδέοντάς την με συμπαντικές αλήθειες. Τέτοιου είδους μύθοι αιτιολογούν για παράδειγμα την κατοχή μιας περιοχής από κάποιον λαό.

Οι μυθολογικές μορφές τις περισσότερες φορές συνδέονται με κάποιες θρησκείες, όπως και οι μυθολογίες. Ορισμένοι χρησιμοποιούν τις λέξεις μύθος και μυθολογία, προκειμένου να χαρακτηρίσουν τις ιστορίες κάποιας θρησκείας ως ψευδείς ή τουλάχιστον αμφίβολες. Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά με αυτόν τον τρόπο για να περιγράψει θρησκείες που ιδρύθηκαν από αρχαίες κοινωνίες και περιέχουν στοιχεία από τη Ρωμαϊκή, την Ελληνική ή τη Σκανδιναβική μυθολογία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρούμε κατά νου ότι ενώ κάποιοι βλέπουν το Σκανδιναβικό και το Κελτικό πάνθεο ως απλά παραμύθια, υπάρχουν σήμερα κοινότητες στην Ευρώπη που το βλέπουν ως ραχοκοκκαλιά της θρησκείας τους, αν και οι σύγχρονες εκδοχές αυτών των πίστεων λίγο μοιάζουν με τις αρχαίες θρησκείες, (Βλ. Νεοπαγανισμός). Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί που δε θεωρούν ως ιστορικά αληθείς τους μύθους που περιβάλλουν την προέλευση και την ανάπτυξη θρησκειών, όπως ο Χριστιανισμός, ο Ιουδαϊσμός ή το Ισλάμ. Σε κάθε περίπτωση, αντί να εμπλέκεται κανείς με την ιστορικότητα ή μη τέτοιων ιδρυτικών ουσιαστικά μύθων είναι προτιμότερο να στρέφεται προς το δυναμισμό τους και τις ανάγκες που ικανοποιούν για την ανθρώπινη ψυχή.

Ορισμένοι άνθρωποι, ιδιαίτερα όσοι ακολουθούν αποκαλυπτικές θρησκείες που δικαιολογούν την ύπαρξή τους με όρους αυθεντικότητας των γραφών, πιθανώς προσβάλλονται, όταν χαρακτηρίζεται κάποια όψη της πίστης τους ως έκφραση του μύθου. Μια όψη της θεμελιοκρατίας στην αυστηρή της έννοια απαιτεί να εκλαμβάνεται ως αληθές λεπτομερειακά ό,τι καταγράφεται στις ιερές γραφές. Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα συμφωνούν ότι κάθε θρησκεία έχει ένα σώμα μύθων που εκφράζουν βαθύτερες αλήθειες, αόρατες στο εξωτερικό τους επίπεδο.

Γι΄ αυτό η λέξη μυθολογία σήμερα χρησιμοποιείται για εκείνες τις ιστορίες που πιθανώς είναι ή δεν είναι ιστορικά αληθείς, αλλά αποκαλύπτουν θεμελιώδεις αλήθειες και ενοράσεις για την ανθρώπινη φύση, συχνά μέσω των αρχετύπων που διαθέτουν στη δομή τους. Επίσης, οι εν λόγω ιστορίες εκφράζουν τις απόψεις και τις πίστεις της χώρας, της χρονικής περιόδου, του πολιτισμού και/ή της θρησκείας που τους γέννησε. Μπορεί να μιλά κανείς για Ιουδαϊκή, Χριστιανική, ή Ισλαμική μυθολογία, περιγράφοντας το μυθολογικό τους δυναμικό, χωρίς να ασχολείται με την ιστορική εγκυρότητα ή μη των μύθων. Άλλωστε, πολλοί σύγχρονοι φιλελεύθεροι ραββίνοι και ιερείς του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού, όπως και οι Νεοπαγανιστές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δεχθούν ότι τα ιερά τους κείμενα είναι δυνατόν να περιέχουν μυθολογικά στοιχεία. Βλέπουν ότι στα ιερά τους κείμενα περιέχονται θρησκευτικές αλήθειες, θεϊκά εμπνευσμένες, που αποδίδονται στη φυσική γλώσσα της ανθρωπότητας, το μύθο. Φυσικά κάποιοι άλλοι διαφωνούν επ' αυτού.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

 Αφρική

μυθολογία Ακάμπα, (Akhaba) - μυθολογία Ακάν, (Akan) - μυθολογία Αλούρ, (Alur) - μυθολογία Ασάντι, (Ashanti) - μυθολογία Μπαμπάρα, (Bambara) - μυθολογία Μπαμπουτί, (Bambuti) - μυθολογία Μπανιαρουάντα, (Banyarwanda) - μυθολογία Μπαζαρί, (Basari) - μυθολογία Μπαουλέ, (Baule) - μυθολογία Μπαβέντα, (Bavenda) - μυθολογία Μπαζάμπι, (Bazambi) - μυθολογία Μπαζίμπα, (Baziba) - μυθολογία Μπουσχόνγκο, (Bushongo) - μυθολογία Δαχομέης, (Fon) - μυθολογία Ντίνκα, Dinka - μυθολογία Εφίκ Efik -Αιγυπτιακή μυθολογία, (προϊσλαμική) - μυθολογία Εκόι, (Ekoi) - μυθολογία Φαν, (Fan) - μυθολογία Φενς, (Fens) - μυθολογία Φιόρτ, (Fjort) - μυθολογία Χερέρο, (Herero) -μυθολογία Ιμπιμπίο, (Ibibio) - μυθολογία Ίμπο, (Ibo) - μυθολογία Ισόκο, (Isoko) - μυθολογία Κάμπα, (Kamba) - μυθολογία Καβιρόντο, (Kavirondo) - μυθολογία Κχοϊκχόι, (Khoikhoi) - μυθολογία Κουρούμπα, (Kurumba) - μυθολογία Λοτούκο, (Lotuko) - μυθολογία Λουγκμπάρα, (Lugbara) - μυθολογία Λούντα, (Lunda) - μυθολογία Μακόνι, (Makoni) - μυθολογία Μασάι, (Masai) - μυθολογία Μόνγκο, (Mongo) - μυθολογία Μουντάνγκ, (Mundang) - μυθολογία Νγκμπάντι, (Ngbandi) - μυθολογία Νούπε, (Nupe) - μυθολογία Νυαμβέζι, (Nyamwezi) - μυθολογία Ορόμο, (Oromo) - μυθολογία Οβάμπο, (Ovambo) - μυθολογία Πυγμαίων, (Pygmy) - μυθολογία Σαν, (San) - μυθολογία Σερέρ, (Serer) -μυθολογία Σόνα, (Shona) - μυθολογία Σόνγκο, (Shongo) - μυθολογία Σονγκάι, (Songhai) - μυθολογία Σότο, (Sotho) - μυθολογία Τουμπούκα, (Tumbuka) - μυθολογία Ξόσα, (Xhosa) - μυθολογία Γιορούμπα, (Yoruba) - μυθολογία Ζούλου, (Zulu)

Ασία


Αυστραλία - Ωκεανία


Ευρώπη

Αγγλοσαξωνική μυθολογία - Βασκική μυθολογία - Καταλανική μυθολογία - Κελτική μυθολογία - Κορσικανική μυθολογία - Γαλλική μυθολογία - Γερμανική μυθολογία - Ελληνική μυθολογία - Αγγλική μυθολογία - Ετρουσκική μυθολογία - Φινλανδική μυθολογία - Ιρλανδική μυθολογία - Λευκορωσική μυθολογία - Λιθουανική μυθολογία - Λουζιτανική μυθολογία - Σκανδιναβική μυθολογία - Πολωνική μυθολογία - Ρωμαϊκή μυθολογία - Ρουμανική μυθολογία - Σαρδινιακή μυθολογία - Σλαβική μυθολογία - Ισπανική μυθολογία -Ελβετική μυθολογία - Ταταρική μυθολογία - Βιρμικιακή Μυθολογία

Μέση Ανατολή


Βόρεια Αμερική

μυθολογία Αμπενάκι, (Abenaki) - μυθολογία Αγκονκίν, (Algonquin) - μυθολογία Μπλάκφουτ, (Blackfoot) - μυθολογία Τσιπέβα, (Chippewa)- μυθολογία Κρικ, (Creek) - μυθολογία Κρόου, (Crow) - μυθοογία Χάιντα, (Haida) - μυθολογία Χο Τσανκ, (Ho-Chunk) - μυθολογία Χόπι, Hopi - μυθολογία Ινουΐτ,(Inuit) - μυθολογία Ιροκουά, (Iroquois) - μυθολογία Χουρόν, (Huron) - μυθολογία Κουακιούτλ, (Kwakiutl) - μυθολογία Λακότα, (Lakota) - μυθολογία Λένι Λενάπε, (Leni Lenape) - μυθολογία Ναβάχο, (Navaho) - Nootka mythologyμυθολογία Παουνί, (Pawnee) - μυθολογία Σαλίς, (Salish) - μυθολογία Σενέκα, (Seneca) - μυθολογία Τσιμσιάν, (Tsimshian) - μυθολογία Ούτε, (Ute) - μυθολογία Ζούνι, (Zuni).

Νότια και Κεντρική Αμερική


ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ ΑΡΧΕΤΥΠΑ


πηγή: el.wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια